top of page

Jos haluat hyvän parisuhteen, panosta ystäviin!

Moderneissa parisuhteissa kaivataan romanttista vetovoimaa kumppanin kanssa. Miten vetovoiman saa pysymään yllä pitkissä suhteissa ja miten tämä liittyy ystäviin? Kirjoitin eilen pohdintoja näihin kysymyksiin.Ystävät puhaltavat happea rakkauden liekkiin. Parisuhteen vetovoima perustuu uutuuden viehätykseen, joka luonnollisesti laimenee, kun suhde vakiintuu. Kiintymys tuo kaivattua juurevuutta suhteeseen, mutta usein se tapahtuu romanttisen jännitteen kustannuksella - ainakin jos vuosissa mitataan. Turva ja uutuuden viehätys ovat toisensa vastavoimat. 


Vaikka valloittaa voi vain kerran, etäisyyttä säätelemällä on mahdollista tehdä pieniä aluevaltauksia kerta toisensa jälkeen. Ystävät auttavat tässä. He vetävät sinua ja kumppaniasi mukaan mitä erilaisimpiin seikkailuihin. Kun olette kumppanisi kanssa ajoittain erossa toisistanne, on jälleennäkeminen suloisempaa. Keskusteltavaa riittää enemmän kotisohvalla, kun kaikkea et ole kokenut kumppanisi kanssa.


Ystävän läsnäolossa persoonamme rikastuu. Joskus näemme kumppanissa kaipaamamme viehättävän puolen vain, kun hän on jonkun toisen seurassa. Eri ihmiset kun saavat meissä eri puolia esiin. Toiset saavat meidät nauramaan rennosti, toiset kutsuvat älylliseen pohdintaan. Kolmannen kanssa työprojektien läpivienti sujuu vaivatta. 


Maailmankuulu parisuhdeterapeutti Esther Perel teetti kyselytutkimuksen, jossa kartoitettiin, millaisissa hetkissä ihmiset kokevat eniten vetoa kumppaniinsa. Yksi konteksti erottui selvästi vastauksissa; kun ihmiset näkevät kumppaninsa oman heimonsa keskellä loistamassa omilla kyvyillään, vetovoima on suurinta. Kumppanin ihaileminen näyttäisi siis olevan voimakkaampaa, kun saamme katsella toista etäisyyden päästä.


Ystävät tasapainottavat parisuhteen riitatilanteissa. Joskus riidat äityvät parisuhteen sisällä repiviksi ja tunteet maalaavat kumppanista yksioikoisen kuvan. Näissä hetkissä hyvä ystävä voi olla tarpeellinen apu riidan katkaisemisessa. Ystävä auttaa muistuttamaan, miksi olet parisuhteessa ja mitä hyvää kumppanissasi on. Etenkin silloin, kun sinun on vaikea nähdä mitään hyvää pettymyksen tunteen läpi. Ystävän ymmärtävä olkapää on yksi parhaista avuista vaikeiden tunteiden säätelyssä.


Ystävien hyväksyntä lujittaa parisuhdetta. Tutkimusten mukaan pitkiä parisuhteita kannattelee se sosiaalinen ympäristö, joka on meille tärkeä. Jos lähipiiri ei ota omakseen uutta kumppaniasi, aiheutuu siitä suhteelle turhaa kuormitusta. Ystäväporukan arvostava asenne kumppaniasi kohtaan lisää hänen rakastettavuuttaan myös sinun silmissä. Kukapa ei haluaisi olla ylpeä omasta kullasta ystäviensä edessä.


Ei siis kannata laiminlyödä ystäviä - edes parisuhteen vuoksi. Hyvää ystävänpäivää!

0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page