Elämme varsin rationaalisessa maailmassa. Asia ja tieto dominoi yhteiskunnassa, jossa yksilöiden todellisuus rakentuu yhä enemmän älylaitteiden tarjoaman sisällön varaan. Ajatukset askaroivat erilaisissa ilmiöissä, joita tietotulva meille tarjoilee.
Toisaalta arki on enemmän tai vähemmän selviytymistä, kun työelämä on aiempaa kuormittavampaa. Paineet kukoistaa eri elämän osa-alueilla vain kasvavat. Kuinka usein ehdimme kysymään, mitä tänään todella tarvitsisin? Entä toinen?
Jokainen meistä haluaa olla onnellinen. Tai vähintään tyytyväinen. Ajattelemme, että selviytymällä velvollisuuksistamme ja kerryttämällä omaisuutta, saavutamme mielen tasapainon. Osin tämä pitääkin paikkaansa. Riittävä taloudellinen turva ja onnistuminen työuralla luo turvaa ja pätevyyden tunnetta.
Kuitenkin samalla, kun tavoittelemme vaurautta ja onnellisuutta, tulemme usein ohittaneeksi itsemme ja rakkauden elämässämme. Jos ajattelemme, että onni löytyy työnteosta tai materiasta, joudumme uhraammaan niiden eteen sen tärkeimmän: kyvyn olla tässä ja nyt itselle, perheelle ja ystäville. Elämän liiallinen suorittaminen johtaa väistämättä väsymiseen. Uupuneena meillä ei ole enää energiaa olla onnellinen. Miten siis olla tyytyväinen, jos sille ei jää aikaa eikä energiaa?
Tunteet asuu kehossa
Väitän, että rakkauden ja onnellisuuden ydin on tunnetta. Se on pohjimmiltaan lämpöä, kiintymystä ja myötätuntoa elämää ja toista ihmistä kohtaan. Tunteet puolestaan asuu kehossa. Kokeakseen tunteita on siis oltava läsnä omassa itsessä, ytimessä.
Arki kaikkine kiireineen ei kuitenkaan ohjaa meitä kehon äärelle. Päin vastoin paineet suoriutua käskee meitä ohittamaan sisäiset signaalimme ja puskemaan enemmän ja enemmän. Vain pysähtymällä itsen äärelle, voimme kuulla itsemme ja tunteemme. Ja tuntemalla itsemme voimme tuntea myös toisen.
Kehojen yhteys
Ihmissuhteet ovat joskus kuin nuoralla tanssia. Yksi harha-askel ja putoat pois yhteyden nuoralta. Kiipeäminen takaisin yhteyteen voi olla kömpelöä ja hidasta. Siksi on tärkeää harjoittaa kykyä olla tietoinen oman kehon liikkeistä. Kyky lukea vuorovaikutustilanteessa ilmeneviä tunteita helpottaa tanssia. Ei parisuhdetta turhaan verrata tanssin askeliin.
Kehojen yhteys ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeita askelkuvioita. Toisen ihmisen peilaaminen kehollisesti voi alkaa hengityksen äärelle pysähtymisestä. Sydämen sykkeen ja hengityksen tahdin aistiminen virittää keholliseen kokemukseen, jossa elämälle tärkeät toiminnot tulevat näkyväksi ja jaetuksi. Ruumiin erilaisten toimintojen ja tilojen yhteishavainnointi on jo itsessään intiimiä ja voimallista.
Kehollisuuteen tulee kuitenkin tutustua syvemmin sen itsensä kautta. Puhe ruumiista jää vain puheeksi ruumiista. Kehollisuudesta enemmän ja käytännön tasolla kiinnostuneille järjestän siksi iltaretriitin ke 15.1.2025. Retriitti alkaa työpajalla, jossa tutustutaan helpoilla harjoituksilla siihen, miten yhteyttä voi rakentaa itseen ja toiseen myös ilman sanoja. Kokeilemme helppoja pariterapeuttisia harjoituksia unohtaen luentokalvot ja muut osallistujat. Työpaja ei edellytä aiempaa kokemusta eikä taitotasoa, vaan jokainen pari saa vapaasti olla oma itsensä ja keskittyä kokemuksellisiin harjoituksiin omista lähtokohdistaan.
Työpaja järjestetään Aleksanterinteatterin joogasalissa klo 16:30 - 18:00. Se on tarkoitettu pariskunnille ja ystävyksille, jotka haluavat syventää yhteyden kokemusta suhteessaan.
Työpajan jälkeen ilta jatkuu Savoy-teatterilla pianisti ja säveltäjä A. Blomqvistin loppuunvaratulla ilmaiskonsertilla, joka luo tunnelmallisen jatkon työpajalle. Blomqvist on Sibeliuksen jälkeen maamme toiseksi striimatuin neoklassinen pianisti ja säveltäjä, joka pitää levynjulkaisukonserttinsa yhdessä huikean jousiorkesterin kanssa. Luvassa henkeäsalpaavan kaunis ja meditatiivinen musiikkielämys!
Lue lisää rakkauden iltaretriitistä ja ilmoittaudu mukaan. Hinta on vain 29€/hlö. https://www.jaanamantykoski.com/event-details/ilta-laheisyydelle-yhteydelle-1
Comments