top of page

Millaiset asiat yhdistävät onnellisia pariskuntia?

Useammissa tutkimuksissa on havaittu samansuuntaisia tekijöitä, jotka yhdistävät tyytyväisiä parisuhteita. Suhteen onni ei ole sattumaa, vaan pariskunnan keskinäisen vuorovaikutuksen sävy ja laatu vaikuttavat suoraan suhteen ilmapiiriin. Toiveikkuus, myönteisyys ja kohteliaisuus saavat parisuhteen kukkimaan.

Onnelliset pariskunnat osoittavat kiintymystään runsaasti. He ovat leikkisiä ja maustavat elämää huumorilla. He koskettelevat toisiaan puhuessaan.

Voit vaikuttaa teoillasi siihen, miten läheisesti olette kumppanisi kanssa yhteydessä toisiinne. Anna rutiinisti lähtösuukko, vaihda kuulumiset ja vietä vuosipäivää – pienet teot lisäävät sopusointua ja yhteisymmärrystä.


Onnelliset parit ilmaisevat sekä myönteisiä että kielteisiä tunteita rohkeammin.

Tunteiden ilmaisu ja keskustelu luovat yhteyttä ja pitävät parisuhteen elävänä. Puhu päiväsi tapahtumista, vaikka ne voivat tuntua joskus vähäpätöisiltä. Elämän jakaminen tarkoittaa myös pienten asioiden jakamista. Kerro puolisollesi asioista, joista olet innoissasi ja asioista, jotka huolettavat sinua. Kuuntele kumppaniasi ja rohkaise kysymyksillä. Kerro myös tarpeistasi ja toiveistasi. Älä odota, että kumppanisi arvaa mielenliikkeesi. Puhukaa myös seksistä – siitä mikä teillä toimii ja niistä toiveista, joiden ääneen lausuminen voi joskus vaatia heittäytymistä. Rohkeus palkitaan peiton alla.


Onnelliset pariskunnat osoittavat sitoumustaan toisilleen. He huomioivat toinen toisensa silloinkin, kun toinen on kaukana.

Osoita kumppanillesi kiintymystä. Yllätä hänet silloin tällöin, anna pieniä lahjoja, poimi puutarhasta kukkia yöpöydälle, tyhjennä tiskikone tai valmista romanttinen ateria. Näin tekemällä kerrot ajatelleesi häntä, kun olitte erossa. Kun olet poissa hänen luotaan, puhu avoimesti kumppanistasi ja anna muiden huomata kysymättä, kenelle sydämesi kuuluu. Tee niin, vaikka olisit ärtynyt tai suhteessanne olisi erämaa-aika. Näin varjelet suhdettanne ulkopuolisilta.


Onnellisilla pareilla on yhteisiä harrastuksia ja he viihtyvät toistensa seurassa. Runsaasti keskenään aikaa viettävät parit ovat myös keskimäärin tyytyväisempiä petipuuhiinsa.

Viettäkää aikaa kahdestaan ja vaalikaa yhteistä tekemistä kiireisinäkin aikoina. Juhlistakaa elämän pieniä ja suuria saavutuksia. Luokaa yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Parisuhdeajan lisäksi yksin oleminen on myös tärkeää. Tee omia juttuja säännöllisesti ja rohkaise kumppaniasi tekemään samoin.


He antavat ja tarjoavat toisilleen tukea ja apua.

Ole saatavilla hyvinä ja huonoina aikoina. Pyydä kumppaniltasi apua silloin, kun et selviä yksin. Kumppaniisi tukeutuminen saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi. Tutkimuksissa on havaittu, että eroon päätyneet parit ovat pidättäytyväisempiä tunneilmaisussaan ja vähemmän herkkiä toisen tarpeille kuin parit, joiden liitto kestää.


He ratkaisevat ristiriitatilanteet rakentavasti – pyytävät anteeksi ja ovat anteeksiantavia sekä kärsivällisiä.

Kerro kumppanillesi, mistä olet onnellinen suhteessanne ja mikä tekee sinut surulliseksi. Ole rehellinen ja arvostava ja kannusta häntä tekemään samoin. Vaikeista asioista puhuminen on hyödyllisempää kuin ongelmien lakaiseminen maton alle. Pettymyksiä kohdatessasi älä vetäydy – se on myrkyllistä. Yhteyden torjuminen ja reagoimattomuus aiheuttaa voimakasta hylätyksi tulemisen tunnetta. Kehotus ”Jos et voi sanoa mitään myönteistä, älä sano mitään!” on huono ohje ihmissuhteisiin. Tutkimusten mukaan parien päätymistä eroon ei ennusta se, miten usein he riitelevät.


Onnelliset pariskunnat jakavat kotityöt.

Jakakaa arjen kuormat. Sopikaa, mitä kumpikin tekee, kuinka huolellisesti ja millä aikataululla. Kotityöt ovat yksi yleisimmistä riidan aiheista. Selkeiden sopimusten avulla vältätte turhat kahnaukset.


Onnelliset parit välttävät turhia riidanaiheita ja kunnioittavat toistensa rajoja.

Hyväksy, että olette kaksi toisistaan erillistä ja erilaista ihmistä. Älä tuomitse kumppaniasi, kun hän tekee virheitä tai tekee asioita eri tavalla kuin sinä. Ota vastuu omista tekemisistäsi ja vältä käyttämästä kumppaniasi tunteittesi säiliönä. Ole joustava ja halukas kehittymään ja kokeilemaan uutta. Tee ensin itse itsesi tyytyväiseksi, niin kumppanisi puutteet eivät häiritse sinua enää yhtä paljon.


Onnelliset parit viettävät aikaa yhteisten ystävien kanssa.

Rakentakaa yhteinen sosiaalinen verkosto ja viettäkää aikaa toistenne perheiden parissa. Näin suhdettanne ympäröi monimuotoinen ihmisten piiri, joka vaikeinakin aikoina auttaa teitä pysymään ketjun sisäpuolella eksymättä ulkokehille.


Julkaistu alunperin www.hyväkysymys.fi -sivustolla. Jutun kirjoitaja on psykologi Jaana Mäntykoski ent. Ojanen https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/millaiset-asiat-yhdistavat-onnellisia-pariskuntia/


0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page