top of page

Näin treenaat uutta käytöstä mielikuvissasi



Päätös käyttäytyä jatkossa rakentavammin sekä tietoisuus omista heikoista kohdista ovat hyödyllisiä taitoja, mutta eivät yksinään riitä käyttäytymisen muutokseen. Varsinkin riitelyyn liittyy niin voimakkaita tunteita, että ne ottavat helposti vallan sinusta. Mieltä ei hallita pelkällä mielellä, vaan siihen tarvitaan toistuvaa harjoittelua. Mielikuvat ovat oiva keino tähän.

Kielteisten seurausten visualisointi


Herätyskellon soidessa tekisi usein mieli torkuttaa ja kääntää kylkeä. Toisaalta heräämisen pitkittäminen tekee aamustasi kiireisen. Se saa sinut hoputtamaan hitaasti toimivaa lastasi herkemmin. Itse joudut juosta bussille. Järkevämpää olisi nousta ensimmäiseen kellon soittoon. Tämän ajatusketjun läpi käytyäsi se saattaa onnistua vähän helpommin.


Uudet tavat käyttöön ensin mielikuvissa


Tunneyllykkeet eli tunteiden aikaansaamat halut toimia tietyllä tavalla ovat pitkälti automaattisia. Vihaisena hyökkäämme tai puolustaudumme ennen kuin ehdimme ajatella vaihtoehtoista toimintaa.


Kuvittele puolisosi sanovan jotain sinua triggeröivää. Keskity sitten kuvittelemaan, miltä kehossasi tuntuu, kun tunteet kuohahtavat. Mitä viime kerralla teit tässä tilanteessa? Mikä olisi ollut rakentavampi reagointitapa?


Yritä sitten kuvitella itsesi toimimassa uudella tavalla. Voit tehdä itsellesi valmiiksi vuorosanoja, joita toistat mielessäsi. Uuden reaktion pitäisi muodostua automaattiseksi, jotta tositilanteessa sen käyttöönotto tulisi kuin selkärangasta.


Pohdi näitä:


Kumpi on sinulle tyypillisempi tapa toimia riitatilanteessa: puolustautuminen vai vetäytyminen?

Oletko huomannut toimivasi eri tavoin eri ihmissuhteissa?

Millaisissa ihmissuhteissa toimit hyökkäävästi, millaisissa vetäydyt?

Millaista käyttäytymistä sinun olisi tarpeellista harjoitella, jotta riitatilanteet päättyisivät nopeammin?

Mikä on sinun vahvuutesi riidellessäsi?


Jaana Mäntykoski

psykologi, pariterapeutti



Lähteet ja luettavaksi:


“High conflict couple – A Dialectical Behavior Therapy Guide for finding Peace, Intimacy and Validation”. Fruzzetti, Alan E. (2007).







0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page