Mielen rauhoittamiseen kelpaavat kaikki mahdolliset keinot, jotka toimivat. Jokaisen tulee löytää itselle sopivimmat menetelmät. Tässä artikkelissa esittelen yleisesti hyväksi todettuja psykofyysisiä ja psykologisia työkaluja.
Mielen ja kehon rauhoittaminen ei ole tähtitiedettä. Oma kokemus on se, että suurin kynnys on itsensä rauhoittamiseen ryhtyminen. Tunteet vievät mukanaan. Olisi paljon tyydyttävämpää purkaa kiukkua esimerkiksi toisen kritisoimiseen tai väittelyyn. Siksi olisi hyvä laatia etukäteen suunnitelma tai käsikirjoitus, mitä tekniikoita sovellat seuraavan kerran kun mopo meinaa lähteä käsistä.
Joko tunnet fysiologisen huokauksen?
Yksi mielenkiintoinen tekniikka, johon törmäsin vasta hiljattain, on niin kutsuttu fysiologinen huokaus. Sille ei liene hyvää suomennosta, mutta englanniksi se on nimeltään physiological sigh. Huokauksen väitetään olevan kaikista tehokkain ja nopein tapa rauhoittaa ylivirittynyttä kehoa.
Tekniikkaa on tutkinut viime aikoina esimerkiksi Stanfordin yliopiston neurotieteilijä Andrew Huberman tutkimusryhmineen sekä muutamat muut ryhmät. Se perustuu refleksiin, jonka tehtävänä on uudelleen kalibroida hapen ja hiilidioksidin suhdetta verenkierrossasi ja keuhkoissasi.
Refleksi ilmenee yleensä automaattisesti tarpeena huokaista syvään, esimerkiksi voimakkaan itkukohtauksen ja hyperventiloinnin yhteydessä. Huokauksen jälkeen ihmisen hengitysrytmi hidastuu, mikä rauhoittaa sykettä.
Tee harjoitus näin: Hengitä nenän kautta keuhkot lähes täyteen ilmaa.
Ota sen jälkeen vielä toinen nopea sisäänhengitys nenän kautta ennen kuin uloshengität vapaasti suun kautta. Jos sinulla on taipumusta huimaukseen, suosittelen kokeilemaan harjoitusta ensin turvallisessa ympäristössä ja lääkärisi luvalla.
Millaisia eri keinoja käytät itsesi rauhoitteluun?
Sinulle tutumpia hengitystekniikoita ovat todennäköisesti pallea- eli diafragmaattinen hengitys sekä rauhoittava hengitys. Erilaiset kehon kemiaan vaikuttavat harjoitteet, kuten intensiivinen liikunta, lihasrentoutus tai kehon lämpötilan manipuloiminen, ovat hyviä esimerkkejä fysiologisista työkaluista.
Sosiaaliset aktiviteetit, kuten tuttavalle soittaminen, vievät huomiota muualle. Mielikuvien avulla pääset pois nykyhetkestä. Erilaiset puuhat ja maiseman vaihto auttavat myös. Jos onnistut huijaamaan ajatuksesi ja unohtamaan riidan aiheen edes hetkeksi, olotilasi rauhoittuu nopeasti. Yksi yksittäinen tunne väistyy kuitenkin jo 8 minuutin jälkeen.
Jaana Mäntykoski
psykologi, pariterapeutti
Comments